Takarmányozás

No igen, ez az egyik legfontosabb tényező, mindenhol, nemcsak kint. Hiszen meghatározza a lovak teljesítőképességét, egészségi állapotát, kedélyállapotát, egyszóval mindent.
Az egyik nagy különbség az itthoni lovas kultúrától, a takarmányozás.
Amikor kikerültem egyik nagy problémám volt a nyelv elsajátítása. Nem könnyítette meg a feladatomat az etetős helységben kihelyezett hatalmas takarmányozási beosztás tábla. Kellett egy pár hónap mire megértettem, hogy melyik ló mit kap, mikor, mennyit.

Kezdem először a szálastakarmányokkal. A főistállóban levő lovak naponta négy alkalommal, a hátsó istállóban elhelyezett lovak pedig három alkalommal kaptak szénát. Két féle széna volt amit adtunk a lovaknak. Az egyik szokványos rétiszéna, a másik pedig good hay-nak nevezett biológiai úton erjesztett széna. Mely szerintem jobban hasonlított szalmára, mint szénára. Ez volt kisbálás és nagy körbálás kiszerelésben is. Ezt a fajtát kapták azok a lovak, melyek versenyben voltak, illetve kondíciójukon kellett javítani. A legtöbb ló szénahálóba kapta az adagját, melyet függő mérleggel kellet megmérnünk.
A hátsó istállóban lakó lovak mindig gyepszénát kaptak, szénarácsba, vagy a földre.

Nézzük az abraktakarmányokat. Itt most olyannak kéne jönni, hogy zab,kukorica…stb, de nem az jön, hanem az, hogy legalább ötféle takarmánymixet kaptak. Attól függően, hogy mennyire voltak intenzív munkában.
Golden years: idős póniknak, mely sok vitamint tartalmaz, energia tartalma közepes.
Stud mix: elsősorban a legelős lovak kapták, valamint a csikók. Tartalmaz vasat, szelént, jódot, vitaminokat, magnéziumot.
Calm mix: intenzív munkában levő lovak kapták, magas energia, rost és fehérje tartalma miatt.
Quiet mix: pihenőre ítélt lovak takarmánya, alacsony energia tartalommal.
Balance mix: napi munkában levő lovak, melyek közepes intenzitású munkát kaptak.

Ezeket a mixeket, mindig rendelni kellett, zsákos 20kg-os kiszerelésben. Némelyik ló kapott még szecskát is. Ennyit a tömegtakarmányokról.

A másik érdekes dolog a kiegészítőkben rejlett. Itthon is találkoztam egy-kettővel, mint pl. só, olaj, főzött lenmag. De amiket itt láttam, azt még sehol máshol nem, még szakirodalomban sem. Legalább három féle kiegészítő az emésztésre, kettő a fájdalom enyhítésére ( sánta lovaknak), valamint, aloe vera gel, fokhagyma, só, két féle olaj, és egy csomó olyan dolog amiről nem tudom, hogy mire volt jó.
Mikor odakerültem mindig Becky intezte a lovak takarmányozását, így nem volt belelátásom. Bár a hátsó istállóban én intéztem a lovak takarmányozását, mely hasonló volt, csak sokkal kevesebb kiegészítővel. Így mikor Becky elment nem volt annyira bonyolut átvenni tőle a stafétát.
Volt egy-két nagyon érdekes szer. Az egyik a hormon tartalmú, Regumate. Melyet a versenyre járó kanca kapott, hogy a versenyeken ne legyen ivarzása, mely zavaró tényező lehet. A másik a szteroid tartalmú kiegészítő, ezt elsősorban csikó kapták. Mindennap egy keveset. Melyet a testépítők szoktak használni. Ez röviden annyit tesz, hogy gyorsítja az izom növekedését. Szerintem nem túl okos dolog ilyet használni, nem tesz jót az izületeknek, csontoknak, főleg nem a nővésben levő, fejlődő szervezetnek.

Összefoglalva az egészet, azt a következtetést lehet levonni, hogy vannak értelmes kiegészítők melyeket alkalmazva jobb eredményeket érhetünk el és vannak olyanok melyekkel csak azt érhettjük el, hogy a lovaink kevésbé elenállóak és betegebbek lehetnek. Szerintem ezek adagolását, összeállítását érdemes tudományos alapokra helyezni és rendesen utána járni. Már ha fontos számunkra a ló egészsége és nem csak a kupák, trófeák és a pénz nyeremények. Szóval csak okosan!!!


Takarmánymixek



Takarmányozási tábla




Kiegészítők

Nincsenek megjegyzések:

"Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!"

Jókai Mór

Honnan látogatnak a blogra?